Mergi la conţinutul principal

Mura Masa

4-6 Septembrie

Palatul Mogosoaia

Pe numele său real Alex Crossan, tânărul compozitor și producător de muzică electronică este bine cunoscut publicului larg în special datorită hit-ului „Lovesick”, care a ajuns pe locul 1 în Spotify Viral Charts în Statele Unite și Marea Britanie, fiind încă în heavy rotation în playlist-urile multor radiouri din întreaga lume.

Albumul de debut, cu titlu omonim („Mura Masa”), a cunoscut un succes uriaș, propulsându-l în lumina reflectoarelor și aducându-i două nominalizări la premiile Grammy, pentru „Best Electronic Album” și „Best Recording Package”. Mura Masa a devenit astfel primul artist care a fost nominalizat, pentru același disc, atât ca muzician, cât și în calitate de creative director. Lansat în iulie 2017, albumul omonim s-a vândut în peste 500.000 de exemplare în toată lumea, având, de asemenea, peste 1 miliard de stream-uri.

Iar asta nu e tot. Remix-ul său pentru piesa „Walking Away” (aparținând celor de la Haim, trupă americană de pop rock) a câștigat premiul pentru „Best Remixed Recording, Non-Classical” la cea de-a 61 ediție a Galei Premiilor Grammy.

Succesul de care se bucură Alex Crossan se datorează nu doar abordărilor fresh pe care le propune, ci și faptului că reușește să aducă împreună elemente neașteptate. Lucru pe care îl face într-o manieră foarte personală, ce transcende genurile muzicale cu ușurință și creativitate. Poate și pentru că Mura Masa este un compozitor și interpret multi-instrumentist, care știe să cânte la chitară, bas, tobe și care și-a făcut intrarea în lumea muzicală ca membru al unor trupe locale de punk, hardcore, deathcore sau gospel.

De altfel, la vârsta de numai 15 ani, Mura Masa începuse deja să producă piese prin „căutarea și mixarea de sample-uri găsite pe YouTube și prin alte colțuri ale Internetului”, după propriile sale spuse. Un an mai târziu, începuse să aibă producții proprii în zona electronică, pe care le urca pe SoundCloud sub alias-ul „Mura Masa”. Iar unul dintre aceste track-uri a ajuns să fie selectat pentru difuzare de BBC Radio 1, în emisiunile celor mai populare vedete radio britanice.

Înclinația spre a trece în mod inedit, dar natural, prin diferite stiluri muzicale este dovedită și de colaborările pe care Mura Masa le are cu unii dintre cei mai cunoscuți artiști din universul muzicii rap și R&B (cele mai recente nume fiind Octavian și Nao).